Selasa, 25 Februari 2020

Cerpen | Misteri Tradisi Buang-Buang

author photo
Karya Beny

"Dah berape bulan belalu Suteh malar juak nageh niat bapaknye yang nak carekkan calon laki. Sampai ayahnye daan miker panjang kasian dangan anaknye, ayahnye mutuskan untok jodohkan anaknye dangan anak palak kampong."



Kecamatan Talok Keramat ade perumpan yang cantek inyan namenye Suteh. Sesuai dengan namenye die puteh, barseh, kemayu, dangan suarenye lambut. Suteh anak semate wayang. Wajar die jadi anak yang paling disayangek dangan dimanjekan bapaknye termasok juak umaknye.

Urang tue Suteh paling meratikan die, nak kemane-mane harus bekabar dan juak diantar bapaknye. Jalan dangan cowok daan dibolehkan.

Waktu suteh dangan umaknye pagi ke pasar Sekurak yang daan juak jaoh dari rumah nye, die pagi ke tampat lelong sebalah rumah makan masakan melayu diliatnye ade cowok dangan cewek masing-masing dijarinye ade inai age’an makan bedua’ senyuap-nyupan. Sanyum-sanyum Suteh meliat cowok dangan cewek dirumah makan iye. Sampai-sampai umaknye nyuroh balik pun daan diladenye.

"Nong o nong balik dah! Umak dah lakak belanje. Oi nong, gile ke ape anong tok e sanyum-sanyum sorang.”

“Oi mak, dah mak balik hehe.”

Dimotor suteh ceritekan simenye ape yang buatnye sanyum-sanyum pas di tampat lelong. Rupenye Suteh nak macam iye juak, mintak lah die ke umaknye.

“Mak o mak, tadek be aku liat penganten baru makan senyuapan, carat mak aku nak macam iye. Umorku pun dan pantarannye juak nak di barek laki tok ee dah tamat juak SMA.”

Umaknye pun tikajut daan sadar juak anaknye dah pantas juak dibarek laki.

“Inyan ke nong? Aok juak ii kau dah pantas juak dibarek laki, carat juak umak nak nimang cuco’ tok e, kalak lah umak ngomong dangan bapakmu."

Nyampai di rumah suteh langsong bawak belanjaan ke kamar. Umaknye liat bapaknye agek nyantai dapan tipi sambel merokok dangan minum kopi.

Ceritelah umaknye dangan bapaknye soal kemao’an Suteh. Ayah nye pun ticangang dangar cerite dari umaknye. Demi Suteh ayahnye langsongkan niat suteh.

“Long o long tadek be Suteh cerite di motor jinye die dah carat nak belaki, umor suteh pun dah cukup juak long.”

“Inyan ke we!!! Aok dah pun gie kalak aku carek calonnye.”

Dah berape bulan belalu Suteh malar juak nageh niat bapaknye yang nak carekkan calon laki. Sampai ayahnye daan miker panjang kasian dangan anaknye, ayahnye mutuskan untok jodohkan anaknye dangan anak palak kampong. Anak palak kampong iye niat nak buat rumah sorang juak dan kebatolan pun suteh nikah dangan die ayah Suteh yang nukangek rumahnye kalak.

Daan lamak-lamak agek, seminggu lakak ngadap calon laki Suteh ayahnye langsong nikahkan Suteh dangan anak Palak Kampong. Sampai Suteh lakak nikah dangan Anak Palak kampong sementare die ngan lakinye tinggal di rumah ayah Suteh dolok sambelan nunggu rumahnye jadi ditukangek.

Urang tue suteh daan lapas dari tradisi. Seminggu lakak nikah Suteh disuroh umaknye Buang-buang dolok untok buang sial dalam rumah tanggaknye. Sebalom nikahan Suteh dibasarkan, Suteh daan diboleh satu kamar dangan lakinye. Ampat bulan lakak dibasarkannye nikahan Suteh rumahnye pun jadi, pindahlah die kerumah baru lakinye.

Sataon belalu Suteh daan juak dapat anak umaknye dah kini kalak nak nimang cuco’, Suteh pun daan nyaman ngan umaknye.

"Bile be nong nong kau dapat anak, umak dah rase nak kini kalak nimang cuco’ tok ee”

“Iyedih mak daan tau lah juak tok ee, kandaang malar juak buatnye tapi daan tau jadi-jadi. Sabar diwe naang mak."

Sampailah usie nikahan Suteh dah nak dua’ taon balom juak dapat anak. Umaknye sampai manggel dukun agek tok kan buang-buang dua’ kali nikahan anaknye. Umaknye miker mungken buang-buang doloknye daan kanak terimak. Tapi daan singakak-sangkak bukannye anak yang didapat tapi malah laki Suteh kanak penyakit kurus karing selama lima’ bulan akhernye bawak nyawe.

Dari kejadian lakinye yang meninggal Suteh jadi sadeh-sesadehnye mulai dari nige ari, nujoh ari, ampat puloh ari, sampai haol janat lakinye die maseh sadeh. Umaknye pun daan sanggup liat anaknye, akhernye umaknye jodohkan agek dangan urang laki baru dan kebatolan urang laki iye same perangainye dangan janat laki Suteh.

Untok ngobatek sadehnye Suteh pun maok dijodohkan umaknye. Proses nikahan dangan tradisinye maseh same macam nikahan Suteh pertame. Sampai lakak dibasarkan Suteh ngan lakinye baru tinggal dirumah sepeninggalan lakinye lamak.

Cerite balla yang ditimpak Suteh pun rupenye maseh same. Setaon nikah daan juak dapat anak ujong-ujongnye Umak Suteh daan maok ambek resiko takut balla yang ditimpak Suteh makin jadi, tiap bulan Umaknye manggel dukun tok buang-buang nikahan Suteh.

Tapi maseh daan disangkak lakinye yang kedua’ pun kanak penyakit barrat macam muntah darah dalam muntahan pun ade semacam rambut-rambut. Cukup tige bulan laki kedua’nye sakit, akhernye bawak nyawe juak same dangan lakinye yang pertame. Umak Suteh pun sadeh ngan timbol pertanyaan herap di pikerannye.

“Sagalnye dangan nasebmu nong ii, udah lah cukup kejadian dolok rupenye maseh juak kanak ke kau.” Umaknye sambelan ngusap palak Suteh.

“Ye lah mak, maok gimane agek emang kalinye juak be dari awal Suteh pun dah salah makse umak dangan ayah tokkan carekkan laki.” Suteh nyaut.

“Daan be nong, umak pun heran padahal kitak dah karap buang-buang sebulan sekali malah.” Umaknye ngusap dade.

Dari dua’ kejadian yang same Suteh pun daan dapat laki yang baru agek. Masyarakat di kampong iye sampai malah satu kecamatan tau dangan cerite yang dialamek Suteh. Dari kejadian iye walaupun Suteh cantek beperangai baik, urang laki takut tokkan dakatek die apelagek jadikannye bini, takut dapat balla yang dialamek laki Suteh sebalom-balomnye.

Sampai sepeninggal lakinye Suteh ninggalek rumahnye sorang tanpe anak tanpe laki demi menghargaek peninggalan rumah dari janat lakinye. Beari-ari betaon-taon Suteh tinggal sorang dirumahnye rupenye muke Suteh makin pucat macam kanak penyakit, Suteh pun herap ngape seluroh badannye pucat macam daan bedarah padahal die sehat.

Umaknye yang sesekali liat keadaan anaknye pun heran dan sadar dari kejadian lalu ngan kini di alamek anak nye macam ade yang ngirim pulong ke anaknye.

Umaknye daan beranti-ranti manggel dukun buang balla takut anaknye kanak pulong inyan. Tapi sorang dukun pun daan mampu ngungkap penyakit anaknye termasuk dokter yang di pagiek Suteh. Beari-ari bebulan-bulan kejadian makin daan disangkak suteh makin pucat ngan badannye kurus macam kulit dangan tulang.

Sampai betaon-taon Suteh melawan penyakitnye dirumah Ayahnye. Sampai suteh udah daan bise ngomong macam mayat idup. Ayahnye carek dukun basar di Paloh, yang katenye disinun banyak dukun-dukun basar. Tapi pas dukun iye sampai nyawe Suteh udah daan dapat di tulong agek. Secare bisik dukun basar ngomong dangan Umak Suteh.

“Dari aku nginjakkan kaki ku di kampong itok, aku ade yang beritekan ke aku ade nanam bande pusake di tanah rumah anakmu.” Dukun bebisik dangan Umak Suteh.

Tanpe piker panjang agek urang tue suteh langsong liatkan posisi tanah rumah anaknye. Dukun basar langsong taborkan aek mantranye di sekitaran tanah, tibe-tibe dukun langsong galek tanah. Dapatlah mangkok dangan isek basi kuning, rambut, paku dibungkus ngan kaing puteh dangan kaing kuning.

Meliat bande iye bapak Suteh langsong nangis meraong-raong. Ternyate bande pusake iye die yang nanam.

Maksudnye bande pusake iye bise jage melindongek anaknye. Rupenye barang pusake yang ditanam Bapak Suteh die dapat dari urang laki yang sampat maok dijodohkan dangan Suteh anaknye tapi die lupak malah mileh anak palak kampong. Urang laki iye dandam ngan nipu Ayah Suteh dangan care barek barang pusake yang katenye bise melindongek Suteh.

This post have 0 komentar


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post